Ծաղկեփնջի մեջ վարդերը հիացնում են աչքը միայն առաջին մի քանի օրը, որից հետո թոշնում և չորանում են։ Այնուամենայնիվ, կան պարզ հնարքներ, որոնք կօգնեն ծաղկեփնջի ծաղիկներին ավելի երկար պահպանվել։
Կանոններ, որոնք կօգնեն երկարացնել վարդերի կյանքը
- Վարդերն ընկղմեք ջրի մեջ մինչև կեսը կամ առնվազն 1/3-ը (մի մոռացեք մաքրել ցողունը փշերից և տերևներից):
- Ջուրը լցնել ծաղկամանի մեջ միայն սառեցված՝ սենյակային ջերմաստիճանում:
Ինչ լցնել ջրի մեջ, որպեսզի ծաղկեփնջի վարդերն ավելի երկար պահպանվեն
Ասպիրին
Ացետիլսալիցիլաթթուն կանխում է մանրէների աճը ջրում և սնուցում կտրատած վարդերը: Օգտագործելուց առաջ հաբը պետք է մանրացնել փոշու: Ստանդարտ դեղաչափ՝ մեկ լիտր հեղուկի համար ասպիրինի մեկ հաբ:
Շաքարավազ
Կտրման ժամանակ վարդերը մեծ սթրես են ապրում։ Այն նվազեցնելու և ծաղկող բողբոջների սնուցումն ուժեղացնելու համար ջուրը քաղցրացնում են: Մեկ լիտր ջրին ավելացնում են մեկ թեյի գդալ շաքարավազ, ոչ ավելին։
Կիտրոնաթթու կամ քացախ
Բոլոր թթուները կոնսերվացնոս հատկություններ ունեն: Քացախն ու կիտրոնաթթուն դադարեցնում են բույսերի զարգացումը և ախտահանում ջուրը։ Բաղադրատոմսը հարմար է ծաղկող բողբոջներով վարդերի համար. նշվում է, որ թթվացված ջրի մեջ փակ ծաղիկները կարող են չբացվել: Դոզան՝ կիտրոնաթթու՝ 0,5 ճ.գ. մեկ լիտր ջրում կամ 9% սպիտակ սեղանի քացախի – 0,5 ճ.գ. մեկ լիտր ջրի համար:
Ածուխ (ակտիվացված)
Ածուխը հայտնի բնական հակասեպտիկ է: Դրանով մշակում են կտրատված հատվածները, բացի այդ, ածուխն օգտագործվում է որպես պարարտանյութ։ Այն լավ մաքրում է ջուրը։ Թարմ կտրատած վարդերի թարմությունը պահպանելու համար պետք է օգտագործել փոշիացված փայտածուխ։ Մեկ ճաշի գդալ նոսրացվում է մեկ լիտր տաք ջրի մեջ։ Այն կարող եք փոխարինել ակտիվացված ածուխի հաբերով։ Դոզան – երեք հաբ մեկ լիտր հեղուկի համար: