Ահա 10 գաղտնիք առողջ սնվելու վերաբերյալ, որոնք կարող եք սկսել կիրառել հենց այսօրվանից.
1. Գունեղ ափսե՝ վառ առողջություն։
Ձգտեք, որ ձեր ափսեի կեսը լինի բանջարեղեն և միրգ։ Դրանք հարուստ են վիտամիններով, հանքանյութերով և հակաօքսիդանտներով, որոնք կպաշտպանեն ձեր օրգանիզմը հիվանդություններից։
2. Ամբողջական ձավարեղեն՝ էներգիայի աղբյուր։
Ընտրեք ամբողջական ձավարեղեն (վարսակ, շագանակագույն բրինձ, հնդկաձավար) սպիտակ հացի և մակարոնեղենի փոխարեն։ Դրանք պարունակում են բջջանյութ, որը երկար ժամանակով հագեցվածության զգացում է տալիս և կարգավորում է մարսողությունը։
3. Սպիտակուցներ՝ մկանների և ուժի համար։
Ավելացրեք ամեն կերակրի մեջ անյուղ սպիտակուցներ՝ հավի կուրծք, ձուկ, լոբի, ոսպ, ընկույզ։ Սպիտակուցները անհրաժեշտ են մկանային զանգվածի պահպանման և կառուցման, ինչպես նաև հագեցվածության համար։
4. Առողջ ճարպեր՝ սրտի պաշտպան։
Մի վախեցեք ճարպերից, պարզապես ընտրեք ճիշտերը։ Ձիթապտղի յուղ, ավոկադո, յուղոտ ձուկ (սաղմոն), ընկույզներ – դրանք պարունակում են օմեգա-3 ճարպաթթուներ, որոնք կարևոր են սրտի և ուղեղի առողջության համար։
5. Ջուր՝ կյանքի էլիքսիր։
Խմեք բավարար քանակությամբ ջուր օրվա ընթացքում։ Ջուրը կարգավորում է մարմնի ջերմաստիճանը, հեռացնում է տոքսինները և օգնում է նյութափոխանակությանը։ Մի սպասեք, մինչև ծարավ զգաք։
6. Սահմանափակեք շաքարավազը և մշակված մթերքները։
Քաղցրավենիքները, գազավորված ըմպելիքները և արագ սնունդը պարունակում են շատ շաքար, վատ ճարպեր և հավելանյութեր, որոնք վնասակար են առողջության համար։ Փորձեք դրանք փոխարինել ավելի առողջ այլընտրանքներով։
7. Ուշադրություն դարձրեք բաժինների չափերին։
Նույնիսկ առողջ սնունդը կարող է վնասել, եթե չափից շատ ուտեք։ Օգտագործեք փոքր ափսեներ և ուշադրություն դարձրեք ձեր մարմնի ազդանշաններին։
8. Պլանավորեք ձեր կերակուրները։
Նախօրոք պլանավորելով ձեր կերակուրները՝ դուք կխուսափեք անառողջ ընտրություններից և կտնտեսեք ժամանակ։ Դուք նաև կարող եք նախապատրաստել առողջ նախուտեստներ։
9. Եփեք տանը։
Տանը եփելը թույլ է տալիս վերահսկել բաղադրիչները և պատրաստման եղանակը։ Փորձեք նոր բաղադրատոմսեր և դարձրեք առողջ սնունդը համեղ։
10. Վայելեք ձեր ուտելիքը։
Սնունդը պետք է լինի հաճույքի աղբյուր։ Կերեք դանդաղ, վայելեք յուրաքանչյուր պատառ և շնորհակալ եղեք ձեր ուտելիքի համար։ Սա կօգնի ձեզ ավելի լավ հասկանալ ձեր մարմնի կարիքները։